• Lorem ipsum

Als je op vakantie gaat naar de zon en van plan bent om lekker te genieten van een aantal ontspannende dagen op het strand of langs het zwembad, kun je je voorstellen dat het essentieel is om het juiste strandlaken mee te nemen. Het lijkt misschien een eenvoudige keuze, maar de grootte van je strandhanddoek kan een aanzienlijk verschil maken in je strandervaring. Dus laten we eens kijken naar de vraag: hoe groot is een strandhanddoek eigenlijk?

Afmetingen van een strandlaken

Laten wij de standaardafmetingen van een strandlaken onder de loep nemen. Over het algemeen varieert de afmeting van een strandlaken tussen de 90x170 cm en 100x180 cm. Een strandlaken van 100x180cm zou in principe voldoende ruimte geven om er ontspannen, op te zitten of op te liggen. Ook zijn deze afmetingen ideaal om jezelf erin te wikkelen en tegelijkertijd neemt deze maat strandlaken niet veel ruimte in beslag. Maar stel voor dat je toch liever niet met je voeten in het zand ligt of wat als het voor jou een voldoende lengte is, maar jouw partner is 205 cm lang. Kan hij dan ook nog ontspannen liggen op een veel te kort strandlaken?

Gelukkig zijn er ook op het gebied van strandlakens genoeg opties, want ook hierbij geldt dat de keuze van een ideaal strandlaken af hangt van persoonlijke behoefte en voorkeur. Hier zijn enkele overwegingen om in gedachten te houden als je op zoek bent naar een ideaal strandlaken voor jou, zodat je maximaal kunt genieten van je welverdiende vakantie:

  • Lengte van een strandlaken 
  • Breedte van een strandlaken
  • Materiaal waarvan het strandlaken gemaakt is
  • Doel van een strandlaken
  • Dikte van een strandlaken

Ideale strandlaken voor jouw vakantie

Om te bepalen welk strandlaken je meeneemt op je vakantie is het belangrijk om te kijken naar het doel van zo'n strandlaken. Ga je bijvoorbeeld naar een vakantieresort, dan verwacht je van jouw strandlaken dat hij lang genoeg is om erop te liggen op een ligbed langs het zwembad. Van zo’n strandlaken verwacht je ook dat hij comfortabel ligt. Dan is badstof of velours een must-have en dan voor een ligbed is de ideale afmeting tussen de 180 - 220 cm lengte en ca 100 cm breedte. Deze ligt lekker zacht en dankzij 100% katoen absorbeert hij voldoende.

Maar wat als je alleen met handbagage op vakantie gaat en dus weinig ruimte hebt om een groot strandlaken mee te nemen? Daarvoor bestaat ook een geweldige oplossing. Namelijk de lichtgewicht strandlakens. Het zijn strandlakens gemaakt van katoen, dus het absorptievermogen is optimaal, alleen is dit strandlaken dunner dan bijvoorbeeld een badstof strandlaken. Lichtgewicht strandlakens hebben veel voordelen. Denk hierbij aan een hamamdoek of fouta met badstof en katoenen doeken. Dankzij de dikte zijn ze dus heel compact en kun je ze makkelijk meenemen in je handbagage of in je strandtas. Als je dus voor een lichtgewicht strandlaken gaat, dan kan je de lengte en breedte loslaten. Want zo’n 2-persoons strandlaken of een familiestrandlaken neemt niet meer ruimte in beslag als een badstof strandlaken van 100 x 200 cm. Lichtgewichte strandlakens bestaan van 100 x 170 cm tot 210 x 240 cm. De grote katoenen doeken zijn veelzijdig. Je kunt ze ook gebruiken als picknickkleed of een sprei over het bed. Soms zie je ze ook als een schaduwdoek op de campings en dat is ook heel goed te begrijpen want de katoenen doeken bestaan in veel prachtige kleuren en dessins zoals mandala of pauw.

                                                                                                                                                                               

Wanneer gebruik ik een klein strandlaken?

Kleine strandlakens zijn strandhanddoeken die kleiner zijn dan 180x100 centimeter. Ze zijn praktisch voor meerdere redenen, maar met name omdat ze weinig plek in je tas innemen. Het is een mooi maatje als je niet groter hoeft en er liever 2 kleine meeneemt dan één groot formaat strandlaken. Verder zijn ze natuurlijk ideaal als strandlaken voor kinderen. Voor de kleine natuurliefhebbers onder ons bestaat ook Hoody van S&LT Originals - een 100% katoen strandlaken met een capuchon.

Kiezen voor een groot strandlaken

Over het algemeen is 100x180 cm een standaard maat van een strandlaken. Een kleiner formaat is een strandlaken van 160x90 cm, maar er zijn zeker ook grotere maten, zoals een strandlaken 220x100 cm of zelfs van 210x240. Mocht je graag met zijn tweeën op een strandhanddoek liggen of heb je een gezinnetje dan is een familie of 2-persoons strandlaken iets voor jou.

Om een groot strandlaken te kiezen hoef je zeker ook niet perse een reden te hebben. Vele onder ons vinden het ook fijn om een groot strandlaken te hebben voor het gevoel van ruimte. Dat als je even om wilt draaien van rug naar buik, je alleen maar hoeft om te rollen en lekker verder lezen. En als de zon draait moet je dan telkens opstaan en je strandlaken weer op te schuiven. Dat hoeft dan ook niet. Met een roundie draai je lekker met de zon mee zonder op te staan!

Op strandlaken.nl zal je allerlei maten en soorten strandlakens vinden. Het is ook mogelijk om ze te laten personaliseren door ons. Alles vóór 17:00 uur besteld (op werkdagen) wordt nog dezelfde dag opgestuurd met PostNL. Gepersonaliseerde artikelen versturen wij binnen 1 á 2 werkdagen.